Adviseur


Voeding


Een uitgebalanceerd dieet is erg belangrijk bij het Prikkelbare Darm Syndroom.


Naast de behandeling met Kijimea Prikkelbare Darm moeten patiënten ook opletten bij wat ze eten. Omdat de intestinale barrière is verstoord, kan de darm gevoelig reageren op bepaalde voedingsmiddelen en eetgewoonten. Wij adviseren daarom:

Houd een dagboek bij van wat u eet
Een voedingsdagboek kan u helpen erachter te komen welk voedsel bij u in een verhoogde mate darmklachten veroorzaakt. Noteer uw eetgewoonten en de optredende darmklachten. Leer uw lichaam kennen en hoe het reageert. Zo ontdekt u verbanden waarmee u gericht veranderingen in uw eetgewoonten kunt aanbrengen. Hier vindt u een voorbeeld voor uw voedingsdagboek dat u gratis kunt downloaden.

Eet langzaam en beheerst
Neem de tijd voor uw maaltijden. Kauw elke hap zorgvuldig. Probeer tijdens het eten te vermijden dat u veel lucht hapt. Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom hebben er vaak moeite mee om grotere porties te verteren. Als er te veel voedsel tegelijkertijd in het spijsverteringskanaal aanwezig is, kunnen de typische darmklachten ontstaan. Eet dus meer kleinere maaltijden per dag, waardoor u uw spijsverteringskanaal minder belast.
Eet evenwichtig
Om de darmen bij het verteren van uw voedsel te helpen, is het raadzaam om aandacht te besteden aan een evenwichtige voeding. Verminder uw consumptie van voedingsmiddelen die veel gehard vet bevatten. Dat zijn bijvoorbeeld gefrituurde, erg vette voedingsmiddelen en chocolade. Vermijd ook scherpe kruiden. Neem in plaats daarvan meer natuurlijke voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en sla. Als u last heeft van constipatie is het raadzaam om vezelrijk te eten. Vezels absorberen water in de dikke darm en zwellen op. Dit stimuleert de darmwerking en dus de vertering. Als u last hebt van diarree en winderigheid, gebruikt u een beetje minder vezels, omdat die de symptomen kunnen verergeren.
Drink veel
Drink voldoende, ongeveer twee liter per dag. Daardoor kunt u constipatie vermijden. Maar ook bij diarree is een adequate vochttoevoer belangrijk, omdat het lichaam bij diarree veel vocht verliest. Speciaal aanbevolen zijn koolzuurvrij of -arm mineraalwater, fruit en kruidenthee. Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken en alcohol. Ook sterk koolzuurhoudende dranken, zoals frisdranken, zijn niet geschikt, omdat die een opgeblazen gevoel kunnen geven. Drink niet te veel bij het te eten.
Tip:
veel patiënten met een prikkelbare darm hebben ook een lactose-intolerantie. Probeer daarom eens twee weken lactose te vermijden en noteer het effect op uw darmproblemen in uw voedingsdagboek.

Beweging

Een andere aanbeveling voor patiënten met terugkerende darmklachten:

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Regelmatig bewegen bevordert ook de stoelgang. Fysieke activiteit kan op de darm hetzelfde effect hebben als een massage. Bouw meer beweging in uw dagelijkse routine in.

Deze dingen kunnen een prikkelbare darm positief beïnvloeden:
 • spijsverteringswandelingen
 • fietsen
 • joggen
 • zwemmen
 • gymnastiek
 • yoga
 • wandelen

Ontspanning

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stress ook terugkerende darmklachten kan verergeren.

Acute stress leidt aantoonbaar tot veranderingen in het maag-darmkanaal. Dat wordt met name veroorzaakt door een door (emotionele) stress geactiveerde verandering in de hormoonhuishouding en een verhoogde productie van maagsappen. Wij raden patiënten met terugkerende darmklachten zoals diarree, buikpijn of winderigheid dan ook aan om bewust te ontspannen. Besteed aandacht aan een effectief stressmanagement en trakteer uzelf, zo vaak als het maar kan, op korte onderbrekingen waarin u tot rust kunt komen.

Mogelijk kunnen de volgende activiteiten u helpen:
 • algemene ontspanningsoefeningen
 • progressieve spierontspanning
 • autogene training
 • yoga
 • tai chi
 • qi gong
 • voldoende en zo regelmatig mogelijk slapen