Advies


Dieet


Zorg bij het Prikkelbare Darmsyndroom voor een uitgebalanceerd dieet.


Naast de behandeling met Kijimea Prikkelbare Darm is het belangrijk dat betroffenen op hun voedingspatroon passen. Omdat de darm gevoelig kan reageren op bepaalde voedingsmiddelen en eetgewoonten. Tips die u daarbij kunnen helpen zijn:

Houd een dagboek bij van wat u eet
Een voedingsdagboek kan u helpen erachter te komen welke voedingsmiddelen bij u in een verhoogde mate darmklachten veroorzaakt. Noteer uw eetgewoonten en de eventueel optredende darmklachten. Leer uw lichaam en de reacties kennen, zo ontdekt u verbanden waarmee u gericht veranderingen in uw eetgewoonten kunt aanbrengen. Zo ontdekt u verbanden waarmee u gericht veranderingen in uw eetgewoonten kunt aanbrengen. Hier vindt u een voorbeeld voor uw voedingsdagboek dat u gratis kunt downloaden.

Eet langzaam en beheerst
Neem de tijd voor uw maaltijden en kauw elke hap zorgvuldig. Probeer tijdens het eten bovendien te vermijden dat u veel lucht hapt. Patiënten met Prikkelbare Darm Syndroom hebben er vaak moeite mee om grotere porties te verteren. Als er te veel voedsel tegelijkertijd in het spijsverteringskanaal aanwezig is, kunnen de typische darmklachten ontstaan. Eet dus meer kleinere maaltijden per dag, waardoor u uw spijsverteringskanaal minder belast.

Eet evenwichtig
Om de darmen bij het verteren van uw voeding te helpen, is het in het algemeen raadzaam om vezelrijk te eten. Vezels absorberen water in de dikke darm en zwellen op waardoor de darmwerking en de vertering gestimuleerd wordt. Verminder uw consumptie van voedingsmiddelen welke veel gehard vet bevatten. Dat zijn bijvoorbeeld gefrituurde, erg vette voedingsmiddelen en chocolade. Het is raadzaam eveneens scherpe kruiden te vermijden.

Als u last heeft van constipatie is het dus raadzaam om vezelrijk te eten - echter indien u last heeft van diarree en gasvorming, gebruik dan juist een beetje minder vezels, omdat deze de symptomen kunnen verergeren.

Drink veel
Drink voldoende, ongeveer twee liter per dag. Daardoor kunt u constipatie vermijden. Maar ook bij diarree is een adequate vochttoevoer belangrijk, omdat het lichaam bij diarree veel vocht verliest. Speciaal aanbevolen zijn koolzuurvrij of -arm mineraalwater, fruit en kruidenthee. Vermijd koffie en andere cafeïnehoudende dranken en alcohol. Ook sterk koolzuurhoudende dranken, zoals frisdranken, zijn niet geschikt, omdat die een opgeblazen gevoel kunnen geven. Drink niet te veel bij het te eten.

Tip:
Veel patiënten met een prikkelbare darm hebben ook een lactose-intolerantie. Probeert u daarom eens twee weken lactose te vermijden en noteer het effect op uw darmproblemen in uw voedingsdagboek.

Beweging

Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging.

Regelmatig bewegen bevordert eveneens de stoelgang, Fysieke activiteit kan op de darm hetzelfde effect hebben als een massage, bouw daarom meer beweging in uw dagelijkse routine in.

Deze activiteiten kunnen een prikkelbare darm positief beïnvloeden:

 • spijsverteringswandelingen
 • fietsen
 • joggen
 • zwemmen
 • gymnastiek
 • yoga
 • wandelen

Ontspanning

Sommige wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat stress ook terugkerende darmklachten kan verergeren.

Acute stress leidt aantoonbaar tot veranderingen in het maag-darmkanaal. Deze wordt met name veroorzaakt door een door (emotionele) stress geactiveerde verandering in de hormoonhuishouding en een verhoogde productie van maagsappen. Wij raden patiënten met terugkerende darmklachten zoals diarree, buikpijn of gasvorming dan ook aan om bewust te ontspannen. Besteed aandacht aan een effectief stressmanagement en trakteer uzelf, zo vaak als het maar kan, op korte onderbrekingen waarin u tot rust kunt komen.

Mogelijk kunnen de volgende activiteiten u helpen:

 • algemene ontspanningsoefeningen
 • progressieve spierontspanning
 • autogene training
 • yoga
 • tai chi
 • qi gong
 • voldoende en zo regelmatig mogelijk slapen